Het is een feit dat elke trap op den duur aan een renovatie toe is. Het materiaal zal gaat slijten, beschadigen en het wordt vaal waardoor je trap er treurig en onverzorgd uit komt te zien. Ook als je een nieuwe vloerbekleding hebt geplaatst is het mooi als de bekleding van je trap hier goed bij past. Wat ook de reden is, hout is een materiaal dat voor trappen erg geschikt is. Niet alleen is het mooi, warm en sfeervol, het is ook sterk en aardig slijtvast. Zorg je er goed voor, dan kan het tientallen jaren meegaan. Hier lees je alles de kosten van nieuwe houten trapbekleding.

De kosten

De prijs voor houten trapbekleding is van enkele omstandigheden afhankelijk. Hoeveel treden heeft jouw trap, is deze open of gesloten, bevat je trap een draai, welk materiaal gebruik je en besteed je de klus uit of niet? Dit zijn allemaal vragen waarvan het antwoord de prijs direct beïnvloedt. De grootste bijdragers zijn echter het materiaal en het al dan niet uitbesteden van de werkzaamheden. De onderstaande tabel geeft aan wat je in die gevallen voor een nieuwe houten trapbekleding betaalt. Alle genoemde prijzen zijn inclusief materiaal, btw en arbeidsloon.

 

Materiaal traprenovatie Kosten vakman all-in Kosten enkel materialen
Hout Vanaf €120 per trede Vanaf €40 per trede
Laminaat Vanaf €60 per trede Vanaf €20 per trede

 

  • De goedkoopste optie: laminaat is het goedkoopste materiaal van de twee en dat is omdat dit eigenlijk geen echt hout is. Laminaat bestaat uit een aantal lagen waaronder een MDF-plank en een foto van een bepaalde houtsoort. Overzettreden van laminaat zijn vrij gemakkelijk over je trap te plaatsen en deze kun je al krijgen voor €20 per trede.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien zal je echter wat meer geld kwijt zijn dan de bedragen uit de tabel. Is je trap gesloten of bevat deze een draai, dan ben je al meer kwijt. Grotere trappen zijn uiteraard ook duurder. Voor een renovatie van een gesloten trap met 15 treden, uitgevoerd door een vakman en bekleed met laminaat betaal je gemiddeld zo’n €1250.
  • De duurste optie: echt hout is duur en dat zie je terug in de prijzen in de tabel. Voor trappen wordt meestal eikenhout gebruikt. Heb jij een lange en gesloten trap, met één of meer draaien en wil je deze laten bekleden met echt hout, dan kun je rekenen op een prijs van €2500 of hoger.

 

De prijsopbouw

Als je kijkt naar de manier waarop de uiteindelijke prijs tot stand is gekomen, kun je bepalen waar je geld kunt besparen. In het geval van een traprenovatie betaal je grotendeels voor de arbeidskosten. De traptreden, ook al zijn deze dan van een lage kwaliteit, kun je vaak al erg goedkoop aanschaffen. Kies je echter voor een materiaal van een wat betere kwaliteit, dan kun je door de klus zelf te doen zo’n 50 procent besparen. De prijsopbouw reflecteert dit, want 45 procent van de kosten gaat naar het arbeidsloon van de vakman en 5 procent gaat naar de voorrijkosten. De overige 50 procent is wat je kwijt bent aan materialen. Wanneer je kiest voor echt hout zal deze verhouding enigszins verschuiven omdat de materialen dan duurder zijn, maar de arbeidskosten hetzelfde blijven. Het kan daarom ook vaak erg in je voordeel werken als je ook een grondig marktonderzoek uitvoert en op zoek gaat naar de beste deal.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen voor je nieuwe houten trapbekleding heb je veel keuzes te maken. Deze hebben direct invloed op het eindresultaat en ook op de uiteindelijke kosten. Hier vind je een lijstje met de drie grootste bijdragers.

  • Zelf doen of uitbesteden: een open trap is gemakkelijker zelf te bekleden dan een gesloten trap en een rechte trap doe je makkelijker zelf dan een gedraaide trap. Het bekleden van je trap met hout is een vrij nauwkeurige klus, maar je bespaart aanzienlijk als je dit zelf oppakt. Zorg ervoor dat je weet waar je aan begint en realiseer je dat je over je eigen werk geen garantieregeling ontvangt.
  • Het materiaal: laminaat is goedkoper dan hout, maar binnen deze twee groepen verschillen de prijzen ook zeer sterk. Er is goedkoop laminaat te krijgen, maar dit is vaak minder mooi en slechter van kwaliteit. Voor hout geldt hetzelfde. Het is niet verstandig te veel te proberen te bezuinigen op het materiaal, omdat dit direct de levensduur beïnvloedt.
  • De extra mogelijkheden: naast de treden en de stootborden zijn er extra toevoegingen die je bij je trap kunt (laten) plaatsen. Antislip randen bijvoorbeeld, omdat hout vrij glad is en ook trapwangen, een leuning, verlichting en eventuele trapmatten kunnen de prijs doen stijgen.

 

Interessante bespaartips

Gebruik de volgende tips om geld te besparen op je nieuwe houten trapbekleding.

  • Doe-het-zelf: pak je de klus zelf op, dan betaal je het minste, maar je kunt ook een gedeelte van de werkzaamheden uitvoeren. Als je zelf de oude bekleding verwijdert, de trap schuurt en schoonmaakt kun je die kosten alvast besparen. Het echte werk laat je dan over aan de vakman.
  • Een regionaal bedrijf: kies als je geld wilt besparen altijd voor een regionaal bedrijf. Op die manier betaal je namelijk geen voorrijkosten en deze nemen toch 5 procent in beslag van de totaalprijs.

 

Vergelijk offertes

Wil je de beste deal vinden voor jouw nieuwe houten trapbekleding? Dan gebruik je hier onze vergelijkingstool en je ontvangt een aantal vrijblijvende offertes van bedrijven uit jouw directe omgeving.