Het bekleden van je trap kun je doen met een aantal verschillende materialen. Tapijt, pvc en linoleum zijn veel gekozen opties. Natuurlijk mag hout niet uit dit lijstje ontbreken. Hout is een ideaal materiaal voor de trap, omdat het minder snel slijt dan de meeste andere materialen en omdat het simpelweg erg mooi is. En omdat een trap regelmatig op dezelfde plek wordt belopen is het belangrijk dat het materiaal hier goed bestand tegen is. Als het mogelijk is, dan is het het snelste en goedkoopste om je trap te renoveren met overzettreden. Hier lees je wat overzettreden zijn, hoeveel ze kosten en hoe je ze ook zelf kunt plaatsen.

Wat zijn overzettreden?

Eigenlijk zegt de naam het al; overzettreden plaats je over je huidige trap. Hierdoor is het sneller en goedkoper om je trap te renoveren dan wanneer je een nieuwe trap zou plaatsen. Overzettreden heb je in allerlei materialen en hout is hierbij erg populair. Kies je voor deze mogelijkheid, dan kun je houten overzettreden of overzettreden van laminaat aanschaffen. De onderstaande tabel geeft de voor- en nadelen van beide materialen weer.

 

Laminaat Hout
Voordelen:

–          Goedkoper

–          Onderhoudsarm

–          Gemakkelijk te leggen

–          Sterk en bestand tegen slijtage

–          Duurzaam

–          Gemakkelijk schoon te houden

–          Hygiënisch

Voordelen:

–          Warm en sfeervol

–          Natuurlijk

–          Sterk en bestand tegen slijtage

–          Hout leeft en is karakteristiek

–          Waardevol, een echte houten trap voegt waarde toe aan je woning

–          Lange levensduur

Nadelen:

–          Kan soms uitstraling missen

–          Kil en klinisch vergeleken met hout

–          Luidruchtig als je erop loopt

–          Kortere levensduur als hout

Nadelen:

–          Duur

–          Heeft veel onderhoud nodig

–          Kan kraken als je erop loopt

–          Kan kromtrekken als het nat wordt

 

De kosten van overzettreden

Het plaatsen van overzettreden is goedkoper dan het vervangen van je trap. Daarnaast kun je ze snel aanbrengen en worden ze zo gemaakt dat dit door een ervaren klusser ook vrij gemakkelijk te doen is. Je hebt dan naast de keuze tussen hout en laminaat ook de keuze tussen zelf de klus uit te voeren of deze te laten uitbesteden. De besparing die je dan maakt kan oplopen tot 70 procent en deze kun je allicht investeren in een duurdere overzettrede van betere kwaliteit. Het onderstaande overzicht geeft je een beeld van de kosten waarmee je in beide situaties te maken kunt krijgen, zowel voor hout als voor laminaat.

 

Soort overzettreden Enkel materiaal Totaalprijs vakman
Laminaat Vanaf €20 per trede Vanaf €60 per trede
Hout Vanaf €40 per trede Vanaf €120 per trede

 

Overzettreden zelf plaatsen

Als je je verzekerd genoeg voelt om de overzettreden zelf te plaatsen, dan is dit een ideale manier om je ergens in te verdiepen, een nieuwe vaardigheid te leren en om tegelijkertijd een flinke som geld te besparen. Houd er wel rekening mee dat een trap met een draaiing aanzienlijk lastiger is om te bekleden met overzettreden dan een trap die recht loopt. Ook levert een open trap zonder stootborden minder problemen op dan een gesloten trap met stootborden. Het onderstaande stappenplan vertelt je in het kort hoe een traprenovatie met overzettreden wordt gedaan.

  1. Voorbereiding: zorg ervoor dat je alle gereedschap bezit dat nodig is. Denk aan een goede nauwkeurige zaag, een goede lijmsoort, beschermende kleding, een werkbankje, een rolmaat en een potlood.
  2. De huidige trap strippen: is er op dit moment bekleding op je trap aanwezig, zoals vinyl of tapijt, dan zal je dit eerst moeten verwijderen. Zorg ervoor dat alles weg is, ook de lijmresten, en dat je de trap schuurt totdat deze volledig egaal en schoon is. Verwijder ook alle stof.
  3. Meten en zagen: als je je overzettreden op maat hebt besteld kun je deze stap overslaan. Is dit niet het geval, meet dan de traptreden op en zaag de overzettreden op maat. Doe dit zeer nauwkeurig, anders zullen de treden of niet passen of er ontstaat een te brede naad. Zorg dat je netjes en recht zaagt, anders kun je de overzettrede weggooien.
  4. Aanbrengen: begin bovenaan de trap, breng de lijm aan op de ondergrond en leg hier de overzettrede op. Doe eventueel hetzelfde met de stootschotten. Zorg ervoor dat je een goede lijm gebruikt, het is beter hier niet op te bezuinigen.
  5. Antislip randen: laminaat en hout kunnen erg glad zijn. Om te voorkomen dat je uit kunt glijden is het beter ook een antislip rand aan te brengen.
  6. Afwerken: als laatste kun je de trap netjes afwerken door de naden af te kitten en het hout te behandelen met een beschermlaag. Nu kun je tientallen jaren van je nieuwe houten trap genieten.

 

Vergelijk offertes

Wil je in contact gebracht worden met een specialist die je overzettreden professioneel en vakkundig voor je kan plaatsen? Dan is onze vergelijkingstool een uitkomst. Vul je gegevens in en binnen een korte tijd ontvang je gratis en vrijblijvend een aantal offertes van bedrijven uit jouw omgeving.