Trappen slijten relatief snel. Dat komt doordat ze altijd op dezelfde plaats belopen worden. Je zal jouw trap dus eens in de zoveel tijd moeten renoveren. Hout is een schitterend materiaal voor een trap, omdat het sterk is en een warme uitstraling heeft. Met een houten trap kun je een echte blikvanger in huis creëren, wat ook direct helpt bij het verkopen van je woning, mocht je dit willen. Hier kun je lezen wat je mogelijkheden zijn als je een open trap met hout wilt bekleden.

Wat is een open trap?

Wat betreft trappen wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen open en gesloten trappen. Open trappen hebben geen stootbord, waardoor je er doorheen kunt kijken. Hierdoor zijn ze minder aanwezig, laten ze veel licht door en geven ze een minder zware uitstraling. Gesloten trappen, daarentegen, hebben wel een stootbord en zijn volledig afgesloten. Je kunt er niet doorheen kijken. Het bekleden van een open trap is logischerwijs goedkoper, omdat je minder materiaal en minder arbeidsuren hoeft te betalen.

De kosten

Bij het renoveren van een open trap betaal je voor de materialen en de arbeidsuren. Als jouw trap een draaiing maakt, zal de prijs duurder uitpakken. Ook als je kiest voor een duurder of kwalitatiever materiaal gaat de prijs omhoog. Open trappen zijn wel redelijk gemakkelijk zelf te renoveren als je hier voldoende doe-het-zelf ervaring voor hebt. Je hebt namelijk alleen met de treden te maken en niet met de stootborden. De onderstaande tabel vertelt je wat de huidige prijzen zijn voor een renovatie van een open trap. Ook kun je het verschil in prijs zien als je dit zelf besluit uit te voeren.

 

Materiaal traprenovatie Kosten vakman all-in Kosten enkel materialen
Hout Vanaf €120 per trede Vanaf €40 per trede
Laminaat Vanaf €60 per trede Vanaf €20 per trede

 

Het materiaal

De keuze tussen hout of laminaat wordt vaak of met financiële redenen gemaakt of met het gevoel. Het grote verschil tussen de twee is namelijk de prijs en ook de uitstraling.

  • Laminaat: laminaat is veel goedkoper dan hout, omdat dit geen echt hout is, maar een foto ervan dat op MDF is gedrukt. Hierdoor heeft het ook weinig onderhoud nodig, is het gemakkelijk schoon te houden en is het sterk. Wat veel mensen ervan weerhoudt laminaat te kopen is dat het soms een kille uitstraling heeft, omdat het geen echt hout is. Dit is echter vaak meer een gevoelskwestie, omdat een kwalitatief laminaat eigenlijk nauwelijks nog van echt hout is te onderscheiden.
  • Hout: echte liefhebbers van hout zouden hier nooit een replica van willen gebruiken, omdat hout warmte en sfeer uitstraalt. Hout leeft en kleine deukjes en beschadigingen voegen juist karakter toe. Het kille en klinische van laminaat verdwijnt als je kiest voor echt hout. Hier staat wel tegenover dat je de hoofdprijs betaalt en dat je hout regelmatig moet onderhouden om een goede levensduur te realiseren.

 

Kun je een open trap zelf renoveren?

Natuurlijk kun je proberen zelf je open trap te renoveren met hout. En het goede nieuws is dat dit aanzienlijk makkelijker is dan het renoveren van een gesloten trap. Je kunt hier namelijk overzettreden voor bestellen die je simpelweg op de huidige trap aanbrengt met lijm. Het wordt de doe-het-zelver op die manier erg gemakkelijk gemaakt. Als jij van plan bent om zelf je houten trapbekleding aan te brengen, dan kun je rekening houden met de volgende aandachtspunten. Als deze voor jou geen drempel bezorgen, kun je prima zelf je open trap renoveren.

  • Tijd: onderschat niet hoeveel tijd het je zal kosten om zelf je trap te renoveren. Je zal de huidige trap moeten schoonmaken, eventueel de bekleding en lijmresten verwijderen en de trap moeten schuren. Ook zal je de treden op maat moeten zagen voordat je ze kunt plaatsen. Voor jou kan dit enkele dagen in beslag nemen terwijl een vakman dit binnen een dag kan doen. In het laatste geval is de overlast dus minimaal.
  • Garantieregeling: een tweede en ook zeker niet onbelangrijk punt is dat je bij een vakman een garantieregeling krijgt, terwijl je die misloopt als je zelf aan de slag gaat. Maak je een foutje, dan zal je de reparatie zelf moeten organiseren en financieren. Een vakman zal langskomen en de trap gratis voor je herstellen.
  • Moeilijkheidsgraad: voor een ervaren klusser is het niet lastig om de treden op maat te zagen, vooral niet als het een rechte open trap betreft. Bevat de trap een draaiing, dan is het al een stuk moeilijker. Het is voor het uiteindelijke resultaat wel erg belangrijk dat je aandacht besteedt aan het zagen van de treden en dat je zeker weet dat je dit nauwkeurig doet.

 

Vergelijk offertes

In sommige gevallen is het dus beter om een vakman in te schakelen en het is natuurlijk de bedoeling dat deze jouw klus netjes en professioneel oppakt. Via onze vergelijkingstool kun je een aantal offertes opvragen bij betrouwbare en vakkundige specialisten die jouw traprenovatie naar behoren kunnen uitvoeren.