Wanneer je een nieuwe vloer gaat leggen, of wanneer je trap versleten is, dan is het tijd om aan nieuwe trapbekleding te denken. Uiteraard is het mooi als deze bij je vloer aansluit, maar dit hoeft niet. Er zijn een groot aantal soorten trapbekleding waaruit je kunt kiezen, elk met andere kenmerken, een andere uitstraling en een ander prijskaartje. Laminaat is dan een zeer interessante keuze, omdat het relatief goedkoop is, het is gemakkelijk te leggen en je krijgt er een trap met een schitterende houtlook voor terug. Hier lees je alles over het bekleden van je trap met laminaat.

Wat is laminaat?

Laminaat krijgt zijn naam van het proces waarmee het wordt geproduceerd. Het bestaat uit verscheidene lagen die worden samengeperst via een laminatieproces. Het bestaat meestal uit vier lagen, namelijk een onderlaag die het laminaat stabiliseert, een tussenlaag van MDF of HDF, een foto van het materiaal dat het laminaat moet nabootsen en een beschermende laag waar je uiteindelijk overheen kunt lopen. Je kunt laminaat krijgen in een houtlook, maar ook laminaat met een steenlook of zelfs andere materialen is niet ongewoon. Kies je voor laminaat dan krijg je een trap die nauwelijks van een houten trap te onderscheiden is en waar je dan ook veel minder voor betaalt. Laminaat is echter geen hout, het is een reproductie ervan.

Hoeveel kost laminaat?

De prijs die je zal betalen voor jouw nieuwe trapbekleding is afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal treden en het soort trap. Een open trap is goedkoper en een gesloten trap is duurder. Ook maakt het verschil of er een bocht in de trap zit of niet. Daarnaast zijn er duurdere en goedkopere soorten laminaat en kun je ook overwegen de klus zelf op te knappen. Om je een idee te geven van de prijzen waarmee je te maken kunt krijgen, is onderstaande tabel samengesteld. Jouw persoonlijke situatie kan er uiteraard anders uitzien. Alle genoemde bedragen zijn inclusief btw.

 

Kostenpost laminaat trapbekleding Prijs per eenheid
Enkel laminaat (zelf plaatsen) €20 per trede
Goedkope traprenovatie (zelf plaatsen) Vanaf €300 per trap
Goedkope traprenovatie (uitbesteden) Vanaf €1000 per trap
Dure traprenovatie (zelf plaatsen) €1000 – €1500 per trap
Dure traprenovatie (uitbesteden) €3500 – €4000 per trap

 

De voor- en nadelen van laminaat

Als trapbekleding heeft laminaat een aantal voor- en nadelen. Hier vind je deze in een handig overzicht. Dit overzicht kun je gebruiken om te bepalen of laminaat voor jou de beste oplossing biedt.

 

 • Goedkoper dan hout
 • Gemakkelijk te leggen, de werkzaamheden kunnen binnen een dag worden afgerond
 • Verkrijgbaar in een groot aantal designs en uitvoeringen
 • Zeer onderhoudsarm
 • Sterk
 • Laminaat kan zeker 15 jaar meegaan als je er goed voor zorgt
 • Laminaat is ook voor een klusser met weinig ervaring zelf te plaatsen

 

 • Laminaat is glad, zorg dat je een antislip rand plaatst
 • Laminaat kan gaan krassen, vooral op traptreden die altijd op dezelfde plaats worden belopen
 • Laminaat is geen hout, het leeft niet zoals hout en goedkoop laminaat kan uitstraling missen
 • Laminaat maakt veel geluid als je er met hoge hakken op loopt

 

Overzettreden van laminaat

De gemakkelijkste manier om je trap van een nieuwe bekleding te voorzien is door deze met overzettreden te laten renoveren. Dit betekent dat de oude trapbekleding niet wordt verwijderd, maar dat de nieuwe bekleding over de oude trap wordt geplaatst. Hierdoor zijn er geen breekwerken nodig en de werkzaamheden kunnen snel worden afgerond. Overzettreden kunnen op zowel open- als gesloten worden geplaatst en dit is goedkoper dan een volledige traprenovatie. Naderhand ziet je trap er weer als nieuw uit en heb je je oude trap als het ware in een nieuw jasje gestoken.

Zelf doen of uitbesteden?

Laminaat wordt zo geproduceerd dat het gemakkelijk zelf is te plaatsen en hiermee bespaar je maar liefst 70 procent van de kosten. Dat komt doordat laminaat als materiaal vrij goedkoop is. Vaak kun je de planken met een simpel kliksysteem in elkaar drukken en op de plaats leggen. Je moet het dan alleen nog zelf op maat zagen. Een open trap is gemakkelijker zelf te bekleden dan een gesloten trap, omdat je dan alleen met de treden te maken hebt. Gesloten trappen bestaan uit treden en stootborden. Deze hoef je overigens niet in hetzelfde laminaat te bekleden, een mooi contrast tussen donker en licht kan hier schitterend staan. Heeft jouw trap een bocht, dan kan het ook lastiger worden als je de klus zelf wilt doen. Vergeet niet de trap netjes af te werken en antislip randen te plaatsen. Als je goed de tijd neemt, weet waar je mee bezig bent en alle gereedschap en materialen bij de hand hebt, is laminaat een uitstekend type trapbekleding voor iedereen die graag zelf de handen uit de mouwen steekt.

Vergelijk offertes

Als je graag wilt weten wat een nieuwe trap van laminaat voor jou gaat kosten, kun je onze vergelijkingstool gebruiken. Via deze tool vraag je offertes op bij betrouwbare bedrijven uit jouw eigen buurt. Aangezien elke trap anders is kun je zo een exact idee krijgen van de financiële gevolgen voor jou.