Eens in de zoveel tijd is je trap aan een nieuwe bekleding toe. Trappen slijten relatief snel, omdat deze keer op keer op dezelfde plaats belopen worden. Voor het bekleden van je trap zijn een groot aantal materialen beschikbaar en deze beïnvloeden niet alleen het uiterlijk, maar ook de prijs. Hout is een mooi materiaal voor je trap, omdat dit bestand is tegen het gebruik ervan en omdat het je trap een mooie warme uitstraling geeft. Om je trap te voorzien van een nieuwe bekleding kun je een specialist inschakelen, maar je kunt dit ook zelf doen. En tegenwoordig is dit niet erg lastig meer.

De kosten; hout of laminaat?

De uiteindelijke prijs voor je overzettreden wordt bepaald door het materiaal waarvoor je kiest. Wat betreft houten bekledingen heb je de keuze tussen hout of laminaat. Er zijn enkele verschillen.

  • Hout: hout is duurder, maar het heeft ook een warme en sfeervolle uitstraling. Hout leeft en heeft uitstraling. Dit is wat veel mensen ervan weerhoudt om laminaat te kiezen. Hout heeft wel veel onderhoud nodig en moet goed worden beschermd omdat het sneller kan deuken.
  • Laminaat: laminaat is een foto van hout dat op een MDF of HDF bord wordt geperst. Hierdoor is het moeilijk van hout te onderscheiden, maar mist het soms de dynamiek van hout. Daar staat wel tegenover dat laminaat erg onderhoudsarm is en een stuk goedkoper. Ook is het gemakkelijk te leggen, vooral voor mensen met wat minder kluservaring.

 

De onderstaande tabel geeft aan wat het verschil is in prijs tussen houten treden en treden van laminaat. Ook kun je zien hoeveel je bespaart als je de klus zelf oppakt of als je deze uitbesteedt. De btw is al verrekend. Houd er rekening mee dat dit vanaf prijzen zijn. Je zal vaak duurder uitkomen omdat je bijvoorbeeld een beter laminaat kiest of omdat je trap een bocht maakt. Een exacte prijs vraag je op middels een offerte.

 

Soort overzettreden Enkel materiaal Totaalprijs vakman
Laminaat Vanaf €20 per trede Vanaf €60 per trede
Hout Vanaf €40 per trede Vanaf €120 per trede

 

Zelf je overzettreden plaatsen

Ben je van plan de klus zelf op te pakken, dan kun je dus een groot bedrag van de prijs afhalen. Je hebt hier wel bepaald gereedschap en andere materialen voor nodig, dus die zal je misschien nog moeten aanschaffen. Overzettreden zijn echter zo gemaakt dat je ze ook als je niet zoveel doe-het-zelf ervaring hebt gemakkelijk kan plaatsen. Je kunt daarbij het volgende stappenplan gebruiken.

  1. Meet de traptreden op en zaag de overzettreden op maat. Soms kun je de overzettreden al op maat bestellen, dat is natuurlijk een stuk gemakkelijker. Bekijk daarvoor verschillende leveranciers, zodat je deze stap allicht kunt overslaan.
  2. Maak de huidige trap goed schoon. Je gaat de overzettreden hier overheen plaatsen dus het is essentieel dat de ondergrond hier gereed voor is. In sommige gevallen, zoals wanneer je vloerbedekking hebt, zal je de huidige trapbekleding ook volledig moeten verwijderen.
  3. Breng de lijm aan op de bovenste trede. Omdat de overzettreden op de trap worden gelijmd heb je een goede sterke lijm nodig om dit mee te doen. Controleer van tevoren of dit erbij geleverd wordt of dat je deze lijm zelf nog aan moet schaffen.
  4. Begin bovenaan met het plaatsen van de treden. Heb je een gesloten trap, dan heb je ook stootborden die je moet vastlijmen.
  5. Kit de naden af. Door de naden af te kitten kun je de trap netjes afwerken.
  6. Breng antislip randen aan. Hout kan glad zijn, vooral als je er met sokken op loopt. Antislip randen zorgen ervoor dat je minder snel zal uitglijden. Deze bevestig je aan de traptreden met lijm.
  7. Breng een beschermende laag aan. Bij houten overzettreden is het noodzakelijk dat er een beschermlaag wordt aangebracht. Zo zal de trap langer bestand zijn tegen beschadigingen en slijtage.

 

Zelf doen of uitbesteden?

De uiteindelijke keuze of je zelf je handen uit je mouwen wilt steken of dat je hiervoor een vakman in wilt schakelen ligt uiteraard bij jou. Als jouw trap gedraaid is, dan zal dit al lastiger worden, omdat de treden dan van afmetingen verschillen. Ook is het belangrijk voor de levensduur van de trap dat deze treden goed worden geplaatst. Een trap heeft redelijk veel te verduren en wordt constant op dezelfde plek belopen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je overzettreden gaan schuiven of los komen te zitten. Een vakman geeft je daar garantie op, zodat als er problemen optreden je deze kunt gebruiken om de schade gratis te laten repareren. Ook kan deze de trap binnen een dag plaatsen, dus er is sprake van een minimale overlast.

Vergelijk offertes

Je kunt altijd kijken hoeveel je zou moeten betalen om een vakman in te schakelen voor jouw klus en bij ons kun je vrijblijvende offertes opvragen waarmee je dat exact weet. Deze service is gratis en kan je in contact brengen met een betrouwbare specialist uit jouw directe omgeving.